Behandelingen

Implantaten en protheses

Implantaten

Een implantaat kunt u vergelijken met een kunstwortel, die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Het volstaat om voor het dragen van de prothese slechts 2 of 4 implantaten te plaatsen. Een implantaat is gemaakt van titanium, voorzien van een speciale coating, die ervoor zorgt dat het implantaat goed vergroeit met het kaakbot. Deze materialen worden niet door het lichaam afgestoten. Het implantaat heeft een doorsnee van ongeveer vier millimeter en is tien tot zestien millimeter lang. Een implantaat wordt onder plaatselijke verdoving geplaatst en biedt na inheling houvast voor het uiteindelijke kunstgebit.

In de regel worden implantaten in de onderkaak geplaatst en bij uitzondering in de bovenkaak. Wanneer de bovenkaak geen houvast meer biedt voor de prothese of als er een sterke kokhalsreflex bestaat, zijn implantaten in de bovenkaak geïndiceerd.

Protheses

Meer dan 3 miljoen mensen in Nederland dragen een gebitsprothese. Ongeveer 800.000 van hen hebben hier in meer of mindere mate problemen mee. Er zijn diverse oorzaken waardoor mensen last hebben van hun gebitsprothese.

Als gevolg van het voortschrijdende slinkingsproces van de beide kaken, gaan het boven- en ondergebit op den duur los zitten. Dit gaat vaak gepaard met functionele klachten zoals pijn in de mond, slecht kunnen kauwen, spraakproblemen en zelfs problemen met de spijsvertering.

Als een gebitsprothese slechts enkele jaren oud is, dan kan deze vaak aangepast worden. Aan de binnenzijde van de gebitsprothese wordt dan een “voering” aangebracht waardoor de prothese weer goed aansluit op het tandvlees en niet los zit. Een ander voorkomend probleem is dat de tanden en kiezen afgesleten zijn en/of elkaar foutief raken. Dan is een algehele vervanging de beste optie.

De verwijzing

De tandprotheticus en tandarts-implantoloog werken nauw met elkaar samen op het gebied van de implantologie. Tussen hen bestaat een verwijsrelatie waarbij duidelijke afspraken worden gemaakt, zodat u als patiënt precies weet waar u aan toe bent.

In veel gevallen komt het voor dat u voor het eerste consult bij de tandprotheticus terecht komt. Na beoordeling van uw mond, of na het maken van een “normaal” kunstgebit, komt het voor dat het houvast van het ondergebit zo slecht is dat met u over implantaten gesproken wordt. Het ondergebit zit vaak te los omdat uw kaak ver geslonken is en er geen hoogte meer aanwezig is om het kunstgebit op vast te houden. Wanneer u instemt om in de onderkaak implantaten te laten plaatsen dan zal de tandprotheticus u schriftelijk verwijzen naar de tandarts-implantoloog waarmee hij samenwerkt. De tandprotheticus maakt voor u een afspraak bij de tandarts-implantoloog voor een eerste consult. Als u uiteindelijk geïmplanteerd bent dan zal de tandarts-implantoloog de tandprotheticus schriftelijk inlichten over de stand van zaken en u terugverwijzen op het moment dat de implantaten geheel vast zitten in het bot, waarna de tandprotheticus uw gebit kan gaan maken.

De tandprotheticus verzorgt zowel het vastzittende deel in de mond, als de uitneembare gebitsprothese.

Openingstijden

Maandag tot en met donderdag is de praktijk geopend van 08:00 – 12:30 uur en van 13:30 tot 16:30 uur.
Vrijdag is de praktijk gesloten.

Contactgegevens

Achter de Kom 26
7041RB ‘s-Heerenberg

Tel: 0314-653216
info@balance-prothese.nl

Privacyverklaring

Bent u verhinderd?

Wanneer u bent verhinderd voor uw afspraak, laat ons dit dan weten. Afspraken die binnen 24 uur worden geannuleerd, worden in rekening gebracht.

2021 | Balance-Prothese | @ IRMEDIA | Webdesign door IRMEDIA